Portretvideo, de trend voor mediaconsumptie.

Portretvideo is er om te blijven, je kan het net zo goed nu omarmen.

vertikale video is goed voor mobiel

Volgens de New York Times keren veel professionele videoproducenten richting verticale video’s. Dit is nadat vele experimenten hebben bewezen dat de meeste gebruikers liever naar verkleinde horizontale video’s kijken (met zwarte balken aan weerszijden) terwijl ze hun apparaat verticaal houden in plaats van gewoon omdraaien om het op het volledige scherm te zien.

Dat klopt, mensen worden erg lui. Dit soort informatie is uitermate belangrijk. Vooral omdat je heel veel geld en moeite zult besteden aan het maken van de perfecte video om met je publiek in contact te komen.

Waarom de haat voor portretvideo?

video guide

Een studie uitgevoerd door NASA en ontdekt door Boing Boing in 2013, keek naar menselijke gezichtsveldgebieden. Het onderstaande diagram, dat het menselijke zicht weergeeft, gaat door tot ongeveer 16:10 beeldverhouding, wat een algemeen breedbeeldformaat is. Het is niet meer dan logisch dat het snel werd goedgekeurd.

the human eye

Omdat alle schermen traditioneel tientallen jaren standaard horizontaal zijn – totdat smartphones langskwamen – was dit logisch.

Omdat gebruikspatronen zijn veranderd en smartphones de wereld hebben overspoeld, wordt dit echter op zijn kop gezet.

houding gsm video

De opkomst van apps die alleen mobiel zijn, zoals Snapchat, Meerkat, TikTok, Instagram en Mindie, zorgen voor een snelle adoptie van portretvideo. Het is alomtegenwoordig en het is niet te stoppen.

Portretvideo is de trend voor mediaconsumptie - VideoMe

De eerste keer dat we een goed geproduceerde video zagen, was die volledig in portret gefilmd, op het nieuwe Discover-platform van Snapchat.

Toegegeven, de video-inhoud zelf was behoorlijk slecht, maar de portretvideo die voor je hele smartphone is ontworpen, was echt geweldig. Er zijn enkele interessante nieuwe dingen die videomakers kunnen doen om de beschikbare ruimte te gebruiken.

social media video

Naarmate mediaconsumptie trends veranderen en zich nog sterker richten op inhoud die gemaakt is voor mobiele apparaten, wordt portretvideo alleen maar logischer.

Bij de introductie van ‘live videos’, voelde het idee een beetje raar, maar wanneer je de live videos op je smartphone begint te bekijken, is het eigenlijk een geweldige manier om te consumeren in een smartphone wereld.

Vaak lijkt het op het moment een natuurlijk manier om in portretmodus te filmen met je smartphone. Dat is precies wat je ziet op Meerkat; het is bijna allemaal in portret en het is geweldig.

Hoe groot is de populariteit van mobiele video?

In één woord: enorm.

video fomats

YouTube meldt dat meer dan de helft van de bezoekers nu op een mobiele telefoon zit. Facebook zegt dat 65 procent van de mensen die een video bekijkt een mobiel apparaat gebruikt.

Ooyala, een bedrijf voor videoanalyse, zei in een rapport (2015) dat de groei van mobiele videos in slechts twee jaar met 400 procent is toegenomen. Het is ongekend, maar wordt geholpen door gegevens data en verhoging van betere mobiele snelheid.

Hierdoor wordt portretmodus de nieuwe manier om video via smartphones te delen en te bekijken. De manier waarop apps nu worden ontworpen, bevordert deze trend alleen maar.

vertical is king

De horizontale ervaring op het grote scherm wordt secundair, omdat telefoons de desktop snel ontgroeien voor video-consumptie.

VideoMe is van mening dat portretvideo de nieuwe standaard is, simpelweg is het een kwestie van tijd, aangezien meer apps dit ondersteunen. Dit is geen populaire mening, maar het is iets dat nu gebeurt. Het is tijd om de portretvideo te omarmen.

video content marketing studio- VideoMe

Lou De Buck

Creative director @ VideoMe