Het maken van waardevolle Video Content via PortretVideo

Interview met Lou De Buck
- Content creator & videomaker @ VideoMe.be en loudebuck.com

Hoe ben je voor het eerst in aanraking gekomen met Video?

Ik herinner mij dat ik uren alleen kon spelen, veel observeerde, alles en iedereen maakte deel uit van een groot theaterstuk, als ik dan alleen op mijn kamer zat speelde ik de scenes na met mijn poppen en heb vele films verslonden.

Op zolder hadden we een videocamera liggen van mijn peter, ik heb die zowat geclaimd en mee beginnen experimenteren. Ik legde alles vast. De camera werd mijn rechterhand. De lens mijn ogen waardoor ik keek.

Voor mijn vijftiende verjaardag kocht ik mezelf een handycam, die was compacter en nam ik zelf mee naar school. Tijdens de pauzes filmde ik de dagdagelijkse gebeurtenissen van mijn vriendenkring en iedereen deed wel een kunstje voor de lens. Het was een aangenaam gevoel dat de omgeving erop inspeelde zonder in vraag te stellen wat ik met die beelden ging doen. Er was geen sprake van argwaan, maar alles gebeurde zeer spontaan. Zo groeide mijn interesse om spontaniteit en eerlijkheid in beeld te brengen, geen verbloeming.

Toen het einde van het schooljaar naderende begon ik aan een eerste montage, als afsluiter van het jaar kreeg iedereen die te zien in de catechese-les en op aanvraag werden er kopies uitgedeeld.

Na dat jaar ben ik audiovisuele vorming beginnen studeren, waar Ik leerde om te kijken naar wat verteld een beeld?

Nu zoveel jaren later wil ik met mijn kennis en ervaring andere mensen helpen om hun doelen te bereiken, hun ondersteuning bieden in wat ze doen en zeg nu zelf, niets is toch mooier om te zien dat iemand straalt en gepassioneerd is door zijn medium?

Waarom maak je video(s)?

Ik heb het nodig om te kunnen filmen, het is een manier om naar de wereld te kijken. Door te filmen kan ik mezelf tot rust brengen en een eigen visie creëren. Het wordt een vanzelfsprekendheid een filter en concentratie, abstraherend. Het aanvaarden voor wat het is. Het is zoals het is, zonder toevoeging of verplaatsing van decor/attributen.

Wat wil je met video kunnen vertellen?

Een portret creëren van de mens in zijn omgeving geeft mij een gevoel van bevrijding. Het dagdagelijkse leven van een persoon en zijn bewegingsredenen. Dit wil ik zoveel mogelijk vast leggen,  zonder op te vallen of de rust te verstoren. Soms voel ik me wel een vlieg, die binnen kijkt in het leven van anderen, zonder de rust te willen verstoren. Maar af en toe wordt ik opgemerkt, of moet ik wel eens de rust verstoren door vragen te stellen of even een bijsturing te geven, en dan is het de kunst om ergens mij terug op een veilige plek te zetten en ongestoord verder een deel te worden van het geheel.

Het is telkens een zoektocht of een struggle om alles te laten zijn zoals het is en dat maakt dat het een eerlijk portret wordt en dit is een uitdaging die ik graag aanga. Zonder een opvallende of storende indringer te zijn. De mensen moeten je kunnen vertrouwen en ongestoord zichzelf kunnen zijn bij jou, er mag geen facade zijn.

Het is aangenaam om te horen als mensen de opmerking geven dat je als maker niet te vaak aanwezig bent in het werk dat je maakt, dat je deel wordt van het geheel.

Authenticiteit, spontaniteit en passiede essentie van een persoonlijk portret.

Wat wil je met je videos bereiken?

Het creëren van videoportretten werkt rustgevend, een kennismaking met verschillende mensen, met wat zijn ze bezig, wat is hun passie. Het is fijn om daar ook , soms héél even, een deel van uit te mogen maken. Het brengt hen ook dichter bij die innerlijke zoektocht naar hunzelf. Hoe zien zij hunzelf in de wereld en klopt dit met het beeld dat wordt weergegeven? Dat geeft een bevrijdend gevoel.

De portretten of beelden die ik maak hoeven niet in se mooi te zijn, ze moeten een betekenis hebben. Inhoudelijke waardering. Iets in zijn lelijkheid, kan in mijn ogen iets mooi worden. Mooi in de zin van aantrekkelijk, het trekt je aandacht en je denkt erbij na. Het heeft een verhaal. Het zet je aan’t denken. Waarom die keuze? Er zit een verhaal achter, je kan het verhaal zelf bedenken. Soms met een zekere zin van humor bekijk ik de wereld, alles wordt een poppenspel, een theater en dat vindt ik net mooi om te zien.

De eigen betekenis en invulling die je eraan kan geven. Dat is voor mij ook net de essentie waarom ik net door iets geprikkeld kan geraken. Niet gewoon omdat het mooi is, maar er moet iets meer achter zitten.

Ik ga steeds (on)bewust op zoek naar audiovisuele expressies die er voor mij toe doen op dat moment, me prikkelen en raken. Ik wil ze kunnen vastleggen en verwerken. Een eigen wereld creëren en een verhaal vertellen, hopelijk ook de kijkers hun verhaal, waarin ze iets herkennen en even stil bij staan. Ook al begrijpen ze het even niet, want begrijpen wat er gebeurt is soms ook moeilijk.

Een momentum om even bij weg te zinken en ik hoop dat anderen mijn bijdrage ook kunnen appreciëren.

Lou De Buck
– Content creator & videomaker @ VideoMe